Bellakvarter har som det første byområde i Danmark fået en DGNB Guld endelig certificering. DGNB bygger på en helhedsorienteret forståelse af bæredygtighed, der tager højde for miljømæssige, økonomiske, tekniske, processuelle og sociale faktorer. Her på siden kan du læse om udvalgte kriterier, der er arbejdet med i Bellakvarter, og selve processen med at certificere.
Bellakvarter er det første byområde i Danmark, som er endeligt certificeret til guld efter DGNB-ordningen. I en DGNB-certificering er der fem temaer, herunder omkring 300 forskelligartede indikatorer, som alle er med til at skabe et dokumenterbart byområde med fokus på bæredygtighed. For at opnå en guldcertificering er det nødvendigt at tænke bæredygtighedsinitiativer ind helt fra starten. Processen er forløbet fra 2015-2025 og er certificeret af Sweco A/S.
For at sikre en forankring og identitet i Bellakvarter har der været dialog og samarbejde med interessenter, borgere og brugere af området. Gennem både workshops og opstartsmøder har alle interesserede haft mulighed for at komme med forslag og ønsker til helhedsplanen. Over halvdelen af alle forslag er efterfølgende indarbejdet i de endelige lokalplaner.
Bellakvarter er etableret på et areal, som bar præg af industri med meget belægning. Dermed udnyttes og genbruges det allerede ibrugtagne areal og forbedres til et boligområde, der både indeholder grønne arealer og mindre belægning – uden at inddrage ny, sparsommelig natur i København.
Bellakvarter bidrager ikke kun til at skabe boliger i forskellige størrelser og ejerformer til alle de beboerkonstellationer, som findes i en storby. De mange aktive stueetager – med alt fra caféer, over neglesaloner til supermarkeder – er med til at skabe flere arbejdspladser i Ørestad. Bellakvarter er dermed en del af en positiv udvikling, hvor lokale virksomheder kan etablere sig, slå rødder og skabe tiltrækningskraft til området.
I Bellakvarter er der arbejdet med den mangfoldige by, hvor alle er velkomne. Der er mange mødesteder af forskellig karakter, som skaber mulighed for, at alle generationer kan mødes på tværs og skabe fællesskaber og relationer i f.eks. Bella Byhave eller Bella Uno. Derfor findes der også forskellige boformer, f.eks. rækkehuse og lejligheder, og dermed både mulighed for at eje og leje. Derudover er der også etableret børneinstitution og seniorboliger.
I Bellakvarter er der et omfattende stinet for cyklister, og vejene er generelt shared spaces, hvor cyklister og gående har fortrinsret, markeret med skift i belægning eller farvenuancer. Alle gader er udformet med hensyntagen til fodgængernes komfort og sikkerhed, og der er etableret tiltag til at øge afstanden mellem hårde- og bløde trafikanter. Ved alle store knudepunkter er der skabt gode forhold for alle inkl. blinde og kørestolsbrugere.
En DGNB-certificering er en omfattende proces, hvor det vurderes, hvor bæredygtigt et kommende byområde er. Et byområde kan certificeres som sølv, guld eller platin og niveauet kommer an på, hvor mange tiltag, som er medtaget og udført.