Man behøver ikke flytte på landet for at få fingrene i mulden

Brian Svane Baltzer, hans kone og tre små børn har adopteret et højbed i Bella Byhave. I løbet af sommeren har de plantet og høstet gulerødder, kål, græskar, ærter og krydderurter og deltaget i flere haveworkshops. Vi har talt med Brian om, hvad det betyder for ham at være med i havegruppen i Bella Byhave.

 

Brian og hans familie bor i en lejlighed på Islands Brygge uden altan, og de har længe drømt om at få fingrene i jorden i en af områdets byhaver. Da Bella Byhave åbnede i forsommeren, opstod der en mulighed.

”Vores børn kan se og lære hvor gulerødderne kommer fra. Man behøver ikke flytte på landet for at få fingrene i mulden. Jeg kommer fra landet, og jeg er glad for, at vi kan blive i byen og samtidig kan dyrke vores egne grøntsager,” fortæller Brian.

 

Det er noget vi kan gøre sammen

For familien er arbejdet i byhaven og de mange haveworkshops blevet en tilbagevendende familieaktivitet.

”Børnene synes det er sjovt at hive gulerødder op og vande haven,  og vi har alle sammen været med på haveworkshops, hvor vi både har lært at så, plante, passe haven og fermentere vores egne grøntsager,” siger Brian og fortsætter:

”Vi er utroligt glade for gyngerne i haven. Og nu er der også åbnet en cafe. Så kan vi lige få en kop kaffe når vi er forbi – og det kan sagtens ende med, at vi bliver i haven hele dagen.”

 

Bella Byhave i Bellakvarter

Brian Svane Baltzers mellemste søn, Fjord, hjælper til i køkkenet med at lave krydderurtecreme til weekendens frokost med krydderurter fra familiens bed i Bella Byhave.

 

Vi deler højbed med en anden familie

Der er 8 medlemmer af havegruppen i Bella Byhave. Og det er en god blanding af børnefamilier og ældre par.

”Vi deler højbed med en anden familie, der også bor på Bryggen. Dem er vi begyndt at se en del til. Og der er plads til, at der kan være flere med i gruppen,” fortæller Brian og tilføjer, at rollen som byhaveejer ikke kræver det store arbejde.

”Der er faktisk ikke så meget arbejde i haven. Når jeg løber en tur om aftenen på Amager Fælled, slår jeg lige et smut forbi haven og vander.”

 

Bella Byhave i Bellakvarter

Svane Baltzer børnene i fuld gang med at finde regnorme i Bella Byhave. Dagens frokost – tomatmadder af egen høst.

 

Nyttige tips og tricks til haven

De tilbagevendende haveworkshops i Bella Byhave er noget af det, der adskiller netop denne byhave fra andre. Og det er en af årsagerne til, at Brian og hans familie er meget glade for at være blevet medlem af havegruppen.

”Den dag haven åbnede, var der workshop, hvor vi fik instruktioner til, hvordan man planter og sår. Og vi har siden deltaget i alt, hvad vi kunne, derude. Det er nogle spændende workshops, hvor vi lærer en masse. Jeg kan endda bruge det i mit arbejde,” fortæller Brian.

”Jeg glæder mig til næste sæson, hvor der forhåbentlig kommer lige så mange spændende workshops, og til at vi kommer i gang med haverne igen til foråret.”

 

Bella Byhave i Bellakvarter

Gulerodshøst og spiselige blomster til familiens aftensmåltid. Radisesnacks imellem vandinger og regnormejagt i Bella Byhave.

 

Topfoto: Jón Bjarni Hjartarson

Nyheder

Flere nyheder load flere nyheder