Byhaver i Bellakvarter

Kom og vær med når Københavns førende eksperter i urban farming, Signe Voltelen og Marie Hertz, indvier Bellakvarters rå, men smukke urbane nyttehaver i forsommeren.

Uanset om du går med tanker om at flytte ind i det nye Bellakvarter eller ej, står der en plantekasse med dit navn på klar til såning. I hjertet af Bellakvarter – Nordgården – vil plantekasser, frø og muldjord indgå i skøn harmoni med asfalt og internationale gæster til modemesse, og med to af Københavns førende eksperter inden for urban farming til at guide dig, er du i kyndige hænder til at kaste dig ud i en avanceret frissésalat eller to.

I verdens største metropoler har tendensen i flere år været klar. Hvis der er så meget som en kvadratmeter ubebygget byrum, klemmes der lynhurtigt en plantekasse med tomater ind.  På franske altaner, på taget af højhuse, i baggårde, på gadehjørner – så længe der er jord, er der grønt. Undersøgelser viser endda, at spirende grøntsager – stik imod forventning – er at sammenligne med hellig jord. Uanset placering – op og ned af legende børn eller i rå områder med socialt udsatte – lader det til at være en del af den menneskelige DNA, at spirende grøntsager skal værnes om.

Vi har talt med Signe Voltelen, medejer af Slow Living Workshops, der henover foråret og sommeren står klar med højbede og vejledning.

 

 

Byhaver er en international trend. Hvorfor tror du, byhaver er blevet så populære?

”Ja, byhaver, eller urban farming, er populært i verdens storbyer – lige fra Hong Kong, New York, Berlin til Aarhus, Ålborg og København – byernes spiselige haver spirer og blomstrer overalt i verden, og aldrig før har interessen for at gå i haven været mere intens.

Flere og flere af os, som elsker byen, elsker også at plante nogle planter og se dem gro og blive til mad til os og vores kære. Vi vil gerne gøre os umage med det, fordi vi fornemmer, at det er vigtigt i en verden, hvor det ellers tilsyneladende ikke er nødvendigt længere. Haven er et sted, hvor vi mødes på tværs af generationer om det enkle og positive i at se noget gro.”

 

Hvordan hænger byhaver sammen med opbygningen af et nyt kvarter?

”Haven har så mange fine symbolikker – fra frø til plante – fra bar mark til livlig by. Den rummer meget håb og historier om liv og død. Vi er selv aktivt med, fra vi spirer et frø, til vi spiser planten og derefter smider skræller på komposten, som bliver til ny jord. Havedyrkning er læren om livets cyklus. Et roligt sted, hvor man kan man følge årstidernes rytme. Her kan alle være med og følge med.

Ørestaden summer mere og mere af liv, og jeg tror, at haven vil vække nysgerrighed og give mange lyst til at opholde sig i og omkring haven. Sammen med den nye café og legeområde vil der være rig mulighed for at tilbringe en eftermiddag i haven, drikke en kop kaffe og høste gulerødder og salat sammen med børnene.

Bella Byhave bliver det grønne åndehul, hvor man kan se grøntsagerne spire frem, imens det nye kvarter tager form. ”

 

Du og din kollega Marie Hertz (kendt fra TV programmet Dyrk, høst, spis – Byhaver med Hermann og Hertz) står klar med plantekasser og gode råd hen over foråret og sommeren. Hvad kan man forvente sig? 

”At der bliver masser af havesjov! Vi skal så, dyrke og høste! I Bella Byhave kan du være med uanset haveerfaring eller ej. Haven består af en masse højbede – man adopterer et højbed med jord og et have-startkit med frø og småplanter. Højbedene står klar i starten af maj, og i løbet af maj kommer den første “Store plantedag”!

I løbet af sommeren holder Slow-gartnerne ‘Dyrk din by’ lørdagsworkshops. Hen over forår og sommer vil der også være en havementor, som man kan spørge til råds om dyrkning, høst og få hjælp undervejs.”

Har du lyst til at være med og adoptere et højbed allerede nu, kan du kontakte Bella Byhave på bellabyhave@slowlivingworkshops.com

 

Hør Signe Voltelen fra Slow fortælle om forspirring til årets byhave

Nyheder

Flere nyheder load flere nyheder