Bella Byhave er flyttet til nye grønne omgivelser i Sydhaven

Den lille urbane nyttehave i Bellakvarter, Bella Byhave, er flyttet fra sin oprindelige placering i Nordgården til den nyanlagte Sydhave i Bellakvarter. Byhaven har dermed fået nye grønne omgivelser i form af sø og park. Samtidig ligger byhaven i forbindelse med legepladsen og sportsfaciliteterne på Aktivitetstaget Bella, hvor både børn og voksne kan udfolde sig fysisk.

 

Byhaven startede som et fællesskabsbaseret initiativ iværksat af Bellakvarter, men blev i 2019 etableret som en selvstændig forening af havens medlemmer, som i dag driver den som en privat nyttehave. Vi har sat havens formand Birgitte Flyvholm stævne i byhavens nye omgivelser til en snak om grønne fingre, fællesskab og haveglæde.

 

Birgitte Flyvholm i den nyanlagte Sydhave i Bellakvarter med Bella Byhave i baggrunden.

 

Hvad fik dig til at være med i Bella Byhave?

Min mand og jeg bor i lejlighed på 6. sal, og selvom vi har altan, så er der lidt blæst, og man kan ikke dyrke så meget. Så da jeg hørte om byhaven, tænkte jeg, at det var en fantastisk mulighed for at kunne dyrke lidt gulerødder, ærter og jordbær. Og så tiltrak det mig også at være sammen med nogle andre og opbygge et havefællesskab sammen.

 

Hvordan blev du en del af byhaven?

På Facebook så jeg et af de arrangementer, der var i byhaven, da den lige var startet op. Der var blandt andet en workshop om såning og gødning med en ekstern underviser, og i den forbindelse tilmeldte jeg mig byhaven.

 

Hvordan er det at være en med i et byhavefællesskab?

Alle har hver deres plantekasse, hvor man kan dyrke de grøntsager, blomster og krydderurter, som man har lyst til. Vi starter hver sæson med en opstartsweekend, hvor vi indkøber udplantningsplanter og frø til fælles afbenyttelse. Vi deler også, hvis man fx har forspiret mange planter. Vi finder også inspiration hos hinanden, lærer af hinanden og hjælper hinanden med at vande fx i ferier og weekender. I løbet af ugen kan man tage i byhaven, når man har lyst enten alene eller man kan skrive ud i Facebookgruppen og høre, om der er andre, der skal derned. Og så holder vi havedage, hvor vi fx rydder op i skuret og får indkøbt haveredskaber.

 

Byhavens medlemmer til opstartsweekend i Bella Byhave.

 

Hvad kan man dyrke i en byhave?

Alt! Der er mange, der har dyrket tomater, kartofler, salat, ærter, jordbær og krydderurter, især de hårdføre som timian og rosmarin er gået godt, men også dild og persille. Nogen har haft held med squash, agurk og kål, rigtig meget kål. Men fx bønner har vi ikke haft så meget held med. Nogle er også interesserede i at lade planterne gro og høste frø og være selvforsynende på den måde.

 

 

Hvad fik dig til at stille op som formand for byhaven?

Jeg har haft villa i 35 år sammen med min mand og er glad for havearbejde. Men vi var nødt til at drosle ned på haven, fordi vi havde nok at lave på arbejdet og med børn. Men nu hvor vi er flyttet i lejlighed og jeg er gået på pension, har jeg pludselig meget mere tid. Og jeg nyder at bruge tid på byhaven.

 

Birgitte Flyvholm på vej gennem Bellakvarter til byhaven.

 

Hvordan bliver man en del af havefællesskabet?

Vi har 18 plantekasser hvoraf 17 er optaget for i år, så der er faktisk kun én ledig. Men ellers skriver man til vores foreningsmail bellabyhave@outlook.dk, og så kan man komme på venteliste.

 

 

 

Nyheder

Flere nyheder load flere nyheder