”Byhaven er en skøn måde at være sammen på som familie og naboer”

Cathrin og Rasmus nyder at så og vande i Bella Byhave sammen med børnene Cody på 12 år og Hektor på 2 år. Da de flyttede til Bellakvarter i foråret, blev byhaven en skøn mulighed for at  være sammen som familie og lære deres nye naboer at kende. Vi har mødt dem til en snak om, hvorfor de har valgt at flytte til Bellakvarter og få en have i Bella Byhave.

  

Bella Byhave blev etableret for to år siden, da Bellakvarter stadig var i sin spæde start. Dengang var de første familier endnu ikke flyttet ind, og byhaven dannede det første spirende nabofællesskab i bydelen. I dag tæller byhaven 24 familier, her iblandt Cathrin, Rasmus, Cody og Hektor, der sammen med de andre haveentusiaster er med til at skabe et levende nabofællesskab i Bellakvarter. Vi mødte den lille familie en varm sommerdag i byhaven, hvor de fortalte om at blive blæst omkuld af naturen omkring Bellakvarter og nyde udelivet og naboskabet i byhaven.

 

Cathrin 34 år, Rasmus 33 år, Cody 12 år og Hektor 2 år foran deres højbed i Bella Byhave.

 

Hvorfor har I valgt at flytte til Bellakvarter?

”Vi havde brug for mere plads. Vi kiggede egentlig efter noget på Frederiksberg, men der var ikke noget tilsvarende med højt til loftet og lys som herude. Da vi var herude første gang, blev vi fuldstændig væltet omkuld af natur og luft og blev klar over, at det var her, vi gerne ville bo,” fortæller Rasmus og fortsætter:

”Vi gik fra noget etableret på Frederiksberg, som emmer af historie, til noget helt nyt, hvor vi kan være med til at skabe historien. Vi er en del af en ny boligkarré og et nyt bykvarter og kan være med til at starte et helt nyt nabofælleskab op fra bunden. Det synes vi er ret fantastisk.”

 

Cathrin og Rasmus bor sammen med deres to børn Bellakvarter klods om af Københavns grønne savanne Amager Fælled.

 

Hvad sætter I særlig pris på ved kvarteret?

”Man har virkelig lyst til at komme ud og være udenfor og bruge naturen, når man bor herude. Før skulle vi længere væk for at få noget natur, til en park eller uden for byen, og nu har vi hele Amager- og Kalvebod Fælled lige udenfor. Vi cykler alle steder hen nu og udforsker området. Det gjorde vi ikke før,” fortæller Cathrin.

 

“Byhaven er en fed måde at få drengene ud af huset på og have noget sammen. Hektor elsker at stå og vande mælkebøtterne ved siden af haven og Cody løber rundt og finder regnorme,” fortæller Cathrin.

 

”Hele visionen bag kvarteret tiltalte os også, at der bliver tænkt over hver en karré og at alt er planlagt i forhold til vind- og lysforhold. Det er nogle fede visioner. Vi glæder os rigtig meget til, at der kommer flere parker og grønne områder. Kvarteret udvikler sig hele tiden. Da vi først fik boligen, var det hele byggeplads, så der kunne vi ikke rigtig komme ud og se lejligheden, men så brugte vi tid på at gå over til byhaverne og se på de gule optegninger på jorden og fortælle drengene: ”Det her bliver en vej engang, og her kommer der en butik.” Det har også været sådan meget visuelt at kunne tage gæster med derover og kigge på optegningerne,” fortæller Rasmus.

 

Inspireret af Lars von Triers film Dogville er omridset til den nye bydel tegnet op på asfalten og på murene med gule streger. Med lidt fantasi kan man stå på den bare asfalt og fornemme den fremtidige bydel med liv og mennesker rundt om sig.

 

Hvorfor har I valgt at have en have i Bella Byhave?

”Vi ville rigtig gerne nabofællesskabet herude. Til opstartsdagen kom der folk fra hele kvarteret og fra det nye Halldorhus, som ikke engang var flyttet ind endnu, fordi de gerne ville  skabe forbindelser til deres nye naboer. Det var super hyggeligt at møde de andre og få inspiration til, hvad vi kunne dyrke i vores have. Vi fik et startkit med en masse forskellige frø og småplanter og information om, hvad vi kunne plante ud og hvad der skulle forspires. Der var rigtig meget hjælp at hente både fra dem, der havde haft en have sidste år og fra dem, der stod for arrangementet,” fortæller Cathrin.

 

Familien med dagens høst fra byhaven i deres køkkenet i Bellakvarter.

 

”Efterfølgende har vi selv passet haven og været nede og høste og vande med drengene. Vi har lige høstet noget rainbow spinat, der smagte rigtig godt. Det er rigtig hyggeligt sådan en hverdagsaften bare at gå ned i byhaven. Det er en fed måde at få drengene ud af huset på og have noget sammen. Hektor elsker at stå og vande mælkebøtterne ved siden af haven og Cody løber rundt og finder regnorme,” fortsætter Cathrin.

 

Drengene Cody og Hektor vander familiens byhave.

 

”Det er det, der er fedt! Og så det, at det er så tæt på. Man er lokal. Det er vores – her i Bellakvarter. Og det er også det, der gør, at man får sådan en følelse af at høre til. Man er ikke fremmed i sit eget kvarter. Man er en del af et større fællesskab,” slutter Rasmus.

 

Vil du gerne vide mere om Bella Byhave? Se mere her.

Nyheder

Flere nyheder load flere nyheder