Derfor er der bier på taget i Bellakvarter

I hjertet af Bellakvarter ligger Skandinaviens største kongres- og messecenter, Bella Center Copenhagen, som hvert år servicerer flere hundrede tusinde gæster. I løbet af sommeren er Bella Center Copenhagen dog også hjemsted for 60-70.000 andre gæster – nemlig honningbier fra Bybi, som i samme periode producerer 4-600 kilo ren blomsterhonning fra Bellakvarter.

 

Man kan læse byen igennem sin honning. Hver have, hver park, hver legeplads og hver altankasse producerer en honning, som har sin egen unikke smag og farve. Det har Bella Center Copenhagen fået øje på, og i samarbejde med Bybi har de skabt deres egen unikke blomsterhonning.

Foto: Ditte Krømmelbein. Bierne kan blandt andet finde pollen fra løvtræer og nektar fra klatrende blåregn i Bellakvarter.

 

Et fingeraftryk af den lokale blomstervegetation

I 2009 kom de første bistader på taget af Bella Center Copenhagen, og siden har det ført til mere end 4000 kilo lokalt produceret honning. Honningen er præget af vegetationen på Amager Fælled og de blomster, der er i Bellakvarter. På den måde er honningen et fingeraftryk af den lokale blomstervegetation, og det kan man smage på honningen.

”Hver blomst har sin egen nektar, og honningens smag afhænger af, hvilke blomster bierne har besøgt. På Amager Fælled er der mange løvtræer, hvilket giver en lys og mild smag. Samtidig varierer smagen efter, hvilke blomster beboerne i Bellakvarter har i deres haver og altankasser,” fortæller Oliver Maxwell, der er indehaver af Bybi.

En honningbi i færd med at samle nektar fra et rosa prydløg i Bellakvarter.

 

En grøn konferencedestination

Honningen fra Bellakvarter serveres på AC Hotel Bella Sky og i Bella Center Copenhagen, hvor hotelgæster og konferencedeltagere nyder godt af den lokalt producerede honning.

”Vi har en vision om at være en grøn konferencedestination, og det er den lokale honningproduktion med til at sørge for. Samtidig spiller det sammen med vores koncept for restaurant BASALT, hvor kokkene finder inspiration i naturen og bruger ingredienser fra Amager Fælled i maden,” fortæller Mireille Jakobsen, der er Group CSR Manager i BC Hospitality Group.

 

Foto: Ernst Tobisch. Honningens smag, farve og konsistens afhænger af, hvilke blomster, bierne henter nektar fra. Her ses et udsnit af blomsterhonning fra København.

 

Smagen af Bellakvarter

Udover madlavningen bliver honningen fra Bellakvarter brugt som hovedingrediens i Bella Center Copenhagens egen øl, Amber Ale, som bliver brygget på det lokale mikrobryggeri Amager bryghus.

”I forlængelse af honningproduktionen, laver vi også vores egen øl. Den serveres blandt andet i Sky Bar og i restaurant BASALT. Når gæsterne skal se ølkortet, kan tjenerne sige: ”Det her er en Amber Ale med honning fra Amager Fælled” og pege ud på Amager Fælled. På den måde får man lidt af lokalsamfundet, når man kommer her,” fortæller Jens Rickard Lundgren, der er Warehouse Manager på AC Hotel Bella Sky.

 

Foto: Ernst Tobisch. I restaurantrerne på AC Hotel Bella Sky og Bella Center Copenhagen, kan man smage den lokalt producerede honning og honning-øl fra Bellakvarter.

 

Fra klimatopmøde til honningfabrik

Samarbejdet med Bybi kom i stand efter klimatopmødet i 2009, hvor Bella Center Copenhagen var vært. Det inspirerede indehaver af Bybi, Oliver Maxwell, til at skabe et urbant landbrug, der anvender byens uudnyttede ressourcer.

”Der er rigtig mange arealer i København, som ligger uudnyttede hen blandt andet tagene på mange virksomheder og offentlige bygninger. Ved at sætte bier på tagene kan man udvinde nektar fra byens blomster og dermed skabe en bæredygtig fødevareproduktion i byen,” fortæller Oliver Maxwell.

Det blev startskuddet til Bybi og samarbejdet med Bella Center Copenhagen – og under et år senere lettede de første bier fra taget af det ikoniske messecenter.

 

Foto: Peter Sørensen. Taget på Bella Center Copenhagen er hjemsted for 60-70.000 honningbier fra Bybi, som i løbet af sommeren producerer 4-600 kilo ren blomsterhonning fra Bellakvarter.

 

Det er der ingen pesticider i

I dag er honningproduktionen spredt til flere virksomheder, og Bybi har samlet set over 30 bigårde og 10 millioner bier rundt om i København – Fra Bellakvarter til Botanisk Have.

”En af fordelene ved at have en honningproduktion i byen er, at man kan skabe en pesticidefri honning, fordi der ikke bliver sprøjtet ligesom på landet. Samtidig er der en længere sæson i byen, fordi her er en lille smule varmere, og fordi der hele tiden bliver planet nyt i altankasser og haver,” fortæller Penelope Thagaard, der er Product Manager hos Bybi.

 

Den indsamlede, sukkerholdige nektar fra blomsterne behandles af enzymer i biens mave, hvorved den bliver til flydende honning.

 

Smagen afhænger af sæsonen
På landet bliver størstedelen af al honning skabt i rapsmarker, hvilket giver en ensartet honning, men sådan er det ikke i byen.

”I byen får man en meget kompleks honning, fordi bierne henter nektar fra mange forskellige blomster modsat på landet, hvor bistaderne ofte står i en rapsmark. Det gør også, at honningen aldrig er ens. Både smag, farve og konsistens afhænger af hvilke blomster, bierne har besøgt, og det er forskellig fra sæson til sæson. Samtidig ændrer honningen sig også i takt med udviklingen af lokalområdet – i Bellakvarter udvikler honningen sig blandt andet i takt med, at nye beboer flytter ind og der plantes nyt på udearealerne,” fortæller Penelope Thagaard.

 

Foto: Ditte Krømmelbein. Når Bellakvarter er færdigudbygget vil den nye bydel rumme lokale beboere, erhvervsmiljø, butikker og besøgende fra hele verden.

 

Du kan læse mere om Bybi på www.bybi.dk og om BC Hospitality Group på www.bchospitalitygroup.dk.

Nyheder

Flere nyheder load flere nyheder